Sport en communicatie: elementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Immers, hoe kun je optimaal presteren als je elkaar tijdens het spel niet verstaat, en dus niet begrijpt? Dat onderkende de directie van FC Den Bosch met de komst van vijf jeugdige spelers uit Zweden en Italië. Ook al geeft de trainer zijn instructies in het Engels tijdens de trainingen, gedurende de wedstrijd gaat alles in het Nederlands. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet wat je in het vuur van het spel moet doen.

Uitgebalanceerd en doelgericht

Zo kun je de taaltraining wel noemen die de jonge buitenlandse FC Den Boschspelers gedurende een aantal maanden bij Elin Business Language Communication hebben gevolgd. De inzet was vooral dat zij de Nederlandse voetbalterminologie feilloos konden volgen. Zowel tijdens de training als gedurende een wedstrijd. Handig, maar vooral nodig om in het team de juiste bal te spelen.

Taaltraining voor topsporters

Edoardo Ceria, Filippo Penna en Elvis Kabashi zijn afkomstig van het Turijnse Juventus, de oudste voetbalclub van Italië. Kevin Kabran en Joel Qviberg versterken vanuit het Zweedse Stockholm (Vasalunds IF) de Bossche club. Zij leerden bij Elin de eerste beginselen van de Nederlandse taal leren. Niet gemakkelijk, en zeker niet voor jongemannen die liever hun energie op het voetbalveld kwijt willen. En toch lukte het ze al snel met behulp van een speciale, doelgerichte aanpak dit steeds meer onder de knie te krijgen. Dat ging ook ‘spelenderwijs’: met de bal aan de voet in de Vlijmense tuin van Elin brachten zij alle denkbare voetbalinstructies in praktijk. In het Nederlands, wel te verstaan. In nauwe samenspraak met het management van FC Den Bosch is een lesprogramma samengesteld. Geen gortdroge leerstof, maar geënt op de wensen en behoeftes die bij de voetballers en hun trainer leven. Verder leerden zij wat meer over de Nederlandse cultuur, omgangsvormen en alles wat hun verblijf alhier plezieriger maakt. Kortom, zij maakten ook kennis met onze sociale ‘eigenaardigheden’. Resultaat: de Italiaanse Edoardo, Filippo, Elvis en Zweedse Kevin kunnen de (toch voor hen wel) moeilijke taal redelijk volgen. En hiermee is het doel bereikt! Elin hoopt hiermee een steentje te hebben kunnen bijdragen aan de verdere carrière van deze jonge profvoetballers.